Motto: "O scoala care sa corespunda perfect tinutei sale e o adevarata institutie pentru cultivarea omului" - John Amos Comenius
Motto: "O scoala care sa corespunda perfect tinutei sale e o adevarata institutie pentru cultivarea omului" - John Amos Comenius
Cunoaste-ne mai bine!

Istoric

Istoricul scolii

Orasul Hirlau este situat in partea de nord-vest a judetului Iasi, unde la mica distanta de aici se afla vestitele cariere de piatra de la Deleni, vestitele podgorii de la Cotnari, iar la mai putin de 20 km se afla remarcabile descoperiri arheologice de la Cucuteni, ceea ce dovedesc o straveche civilizatie pe aceste locuri, o straveche existenta a stramosilor nostri. Drept marturie ne stau Cetatea traco-getica de la Catalina Cotnari, datand din secolele IV – III i.Hr., precum si urmele de vietuire descoperite recent pe dealurile Basaraba, Dealul lui Voda, Dealul lui Cires – forme de relief care strajuiesc aceasta localitate.

Hirlaul a fost inca din secolul al XIV-lea unul din cele mai importante centre economice si politice ale Moldovei.

Aici, se afla la data de 1 mai 1384 Curtea Doamnei Margareta Musat, mama domnitorului Petru I Musat, data cand se dovedeste si prima atestare documentara a Hirlaului, printr-un act dat insusi de Petru I pe care il incheie ” … am dat aceasta carte in Curtea prea iubitei noastre mame” si datat 1 mai 1384.

Experienta unei curti domnesti, a unei organizari administrativ-militare presupune si existenta unui focar de cultura laica.

In vremea Doamnei Margareta Musat, forul tutelar al Hirlaului era vornicia de targ, iar mai tarziu parcalabia. Acestea au presupus dieci de cancelarie, inregistrari in catastife, consemnari de protocol, deci stiinta de carte.

Dovezi exista si merita a fi mentionate. Prima dintre ele se refera la faptul ca in registrul matricol al Universitatii din Cracovia (Polonia) figura la sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul secolului al XV-lea si un Matei din Hirlau, iar in lista studentilor moldoveni ai aceleiasi universitati se gaseste numele unui alt student hirlaoan, Petru Iacobi de Byrglow (Hirlau).

La Hirlau, Alexandru Lapusneanu infiinteaza, in timpul primei sale domnii (1552-1561), un Colegiu care va fi prima scoala laica de grad mediu din Moldova, la care se formau adevarati eruditi. Programa scolara prevedea cunoasterea limbii latine, a scriitorilor clasici latini, matematicile, logica si morala.

Dupa incendierea localitatii, Despot Voda muta Colegiul de la Hirlau la Cotnari, continuandu-se desfasurarea invatamantului in limba latina.

O activitate spirituala bogata desfasoara, dupa 1780, episcopul Amfilohie, retras vreme indelungata la Schitul din Zagavia, ale carui carti vor fi tparite mai tarziu de Mitropolia Iasilor. Este vorba de primul manual de geografie si primul manual de aritmetica, traduse din limba italiana.

Oficial, prima scoala la Hirlau este infiintata in anul 1856, dar abia in 1881 i se va construi un local de sine statator.

Scoala primara de baieti “Stefan cel Mare” functioneaza aici din 1881 pana in 1944. Actul de nastere al scolii este reconstituit dupa o parte a drapelului tricolor, cu prilejul serbarilor jubiliare din 1906. Pe drapelul care acum se gaseste in custodia Muzeului de istorie Hirlau se gasea scris: “1906 – al 50 – lea an de la infiintarea scolii”. Localul pentru aceasta scoala s-a construit in gradina bisericii Sf. Dumitru, avea trei sali de clasa, o locuinta a directorului si anexele necesare bunei gospodariri.

Pe actuala fundatie a localului vechi al Scolii generale din Hirlau, In anul 1868 a luat fiinta Scoala Profesionala de Fete, prima din judet cu o sectie de croitorie, condusa de maistra Melania Costachescu, iar in 1894 i s-a adaugat si o sectie de lenjerie.

Pe actuala fundatie a localului vechi al Scolii generale din Hirlau, spre sfarsitul secolului XIX ia fiinta Scoala de fete cu doua sali de clasa.

In anul 1888 se va turna fundatia pentru patru sali de clasa, cu un singur nivel, iar in anul scolar 1927/1928 se inaugureaza alte patru sali de clasa, la etaj, cum se poate vedea si astazi.

Existenta minoritatii evreiesti, determina infiintarea in anul 1904 a Scolii israelito-romane pe actualul fundament pe care se afla atelierele, mai intai ale Liceului industrial, apoi ale Scolii Profesionale.

In perioada interbelica, Hirlaul cunoaste o adevarata efervescenta culturala, prin existenta unor cluburi si societati culturale, formatii artistice, biblioteci, a unui cinematograf, etc.

Reforma invatamantului din 1948 si cresterea demografica au determinat infiintarea in anul 1949 a Scolii generale de 7 ani, iar in anul scolar 1952/1953 ia fiinta, in actualul local vechi al scolii generale, Scoala Medie Mixta cu cl. I-X.

Anul scolar 1955/1956 este anul primei promotii care sustine examenul de bacalaureat la Hirlau. Incepand din anul scolar 1955/1956 se extind lucrarile practice in cele zece clase ale Scolii Medii, numarul orelor de practica ajungand la 6 saptamanal.

In anul 1958 Ministerul Invatamantului prelungeste durata scolii medii de la 10 la 11 clase.

In anul 1959 se da in folosinta noua cladire destinata Scolii Medii de la Hirlau, cladire numita de cei de azi, cladirea veche a liceului.

In conformitate cu hotararile Ministerului de resort, in anul 1965 Scoala Medie este transformata in liceu de cultura generala.

Procesul de industrializare impune desfiintarea liceelor real-umaniste si aparitia liceelor industriale. Asadar, in 1971 ia fiinta la Hirlau liceul industrial patronat de Ministerul Industriei Chimice care va cuprinde clase cu profil de chimie industriala, mecanica si mai tarziu se vor adauga noi profile: industrie usoara, industria lemnului, agrobiologie. Aceasta noua configuratie a invatamantului din Hirlau a determinat ca din anul 1995 sa ia fiinta o noua institutie de invatamant preunuversitar , Scoala Profesionala, care a preluat intreaga activitate de pregatire teoretica si practica.

In anul 2003, Scoala Profesionala isi modifica denumirea in Scoala de Arte si Meserii.

In anul 2006 printr-un O.M.E.C., Scoala de Arte si Meserii se transforma in Grup Scolar Tehnic.

In anul scolar 2011/2012, Grupul Scolar Tehnic se transforma in Liceu Tehnologic Hirlau.

ANIVERSARE 10 ANI

 

“DISTINSI OASPETI, DRAGI COLEGI SI ELEVI,

Declar deschisa adunarea festiva consacrata sarbatoririi unui deceniu de existenta a Scolii de Arte si Meserii din orasul nostru.
Cu acest prilej va rog sa-mi permiteti sa salut calduros prezenta la acest eveniment a reprezentantilor ISJ Iasi, a domnului primar, viceprimar, a consilierilor locali, a parintilor si fostilor absolventi.
Inaugurata cu un deceniu in urma, la inceput Scoala complementara, apoi Scoala Profesionala si in cele din urma Scoala de Arte si Meserii, a dat zeci de promotii cu absolventi calificati in domenii dintre cele mai diverse.
Demni urmasi ai celor care si-au inchinat intreaga viata scolii, profesorii, maistrii si inginerii scolii noastre au actionat cu pasiune, au cultivat la elevi sentimentul de pretuire a muncii, au transformat aceasta scoala intr-un laborator al muncii, un atelier de formare al tinerilor.
Aniversarea de acum este un omagiu adus acestei, de acum, prestigioase institutii si totodata o expresie a sentimentului de respect fata de generatiile tinere care se pregatesc aici pentru viata si pentru munca.
Infiintarea la Hirlau a unei scoli care sa aiba menirea de a pregati muncitori de inalta calificare profesionala, corespundea dorintei comunitatii locale care si-a gasit concretizare in iunie 1995, din initiativa unor pasionate cadre didactice, ingineri si maistri. A functionat la inceput in conditii cu totul improprii, cu un nr. de 12 clase invatamant profesional si de ucenici, avand urmatoarele profile:mecanic-auto, lenjer, dulgher, tinichigiu.
In urmatorii ani scolari, aria specialitatilor s-a diversificat, a cuprins o populatie scolara de 600 elevi/an, baza tehnico-materiala s- a imbogatit, un aport substantial aducandu-si colectivul de cadre didactice, astfel incat unitatea noastra scolara se transforma tot mai vizibil intru-un adevarat centru de educare si formare profesionala.
Ca urmare a cererii parintilor si elevilor care si-au exprimat dorinta de a-si insusi meserii care sa raspunda nevoilor agentilor economici privind ocuparea fortei de munca, in anul 2002, pe langa profilele existente in scoala, mecanic-auto, lacatus-mecanic, confectioner produse textile, zidar, tamplar, au aparut noi profile, cum ar fi: electromecanic si ospatar-vanzator.
Din anul 1995-anul infiintarii si pana astazi-au absolvit 1174 de elevi, cu o pregatire temeinica de specialitate, caracterizandu-i dorinta de a se incadra in societati comerciale.
In prezent exista un nr. de 28 de clase in care sunt cuprinsi 731 de elevi, indrumati de un colectiv de 46 cadre didactice. Activitatea practica se desfasoara in 5 ateliere de mecanica, 2 de croitorie, 1 de tamplarie, un atelier de sudura, spatiu total insuficient, de aici aparand necesitatea unui local propriu, eforturile tuturor concretizandu-se in constructia viitorului sediu al Scolii de Arte si Meserii de vis-a vis.
Impulsionati de pasiunea meseriei lor, de idealul instruirii generatiei tinere, cadrele didactice au indrumat an de an elevii, acestia obtinand rezultate remarcabile la concursurile pe meserii,ajungand si la faza pe tara, asa cum s-a intamplat in anul 2001 la profilul mecanic-auto si in acest an la profilul mecanic de mecanica fina.
Remarcabile sunt si rezultatele la examenul de absolvire , procentul de promovabilitate fiind de 93%.
Cercurile pe materii, prin tematica lor, au devenit puncte de atractie pentru elevii nostri. Speram ca sesiunea stiintifica de comunicari a profesorilor, cea a elevilor, vizitarea expozitiei si a scolii, la care sunteti insistent rugati a lua parte, vor dovedi preocuparile pe care le are scoala in prezent.
Activitatea educativa si culturala este o alta dominanta a elevilor nostri, ei demonstrandu-si aptitudinile artistice, aducand scolii numeroase premii, prin activitatea trupei de dans modern, a ansamblului de dansuri populare, a echipelor sportive.
Sarbatorirea unui deceniu de activitate a SCOLII DE ARTE SI MESERII constituie pentru noi, un semn al pretuirii eforturilor de pana acum, o cinste deosebita si un indemn permanent in munca ce o vom desfasura in continuare. De aceea , in numele Consiliului de Administratie, felicit intreg colectivul de profesori, maistri, ingineri si elevi si ii doresc viata lun ga Scolii noastre.
As dori sa fac mentiunea aparte, ca in toate actiunile noastre am fost sprijiniti de ISJ IASI, de comunitatea locala, de Primaria Orasului, de agenti economici,acolo unde elevii patrund in tainele meseriei, pentru care le adresez multumiri in acest cadru.
Ii rog pe reprezentantii autoritatile locale si de specialitate, pe reprezentantii elevilor, cadre didactice, sa ia cuvantul in cadrul acestei adunari festive. Celelalte manifestari se vor desfasura in conformitate cu programul anuntat.”

“STIMATI PROFESORI, PARINTI SI ELEVI,

Acum la sarbatorirea a 10 ani de la infiintarea scolii, un gand ma duce spre inceputuri.
Scoala Profesionala a fost infiintata in anul 1995 la dorinta parintilor si elevilor in urma unui sondaj de opinie care a confirmat necesitatea acesteia pe teritoriul fostului raion Hirlau.

Am fost numit director sprijinit de parinti, de opinia publica locala, dar si de Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, prin vocea ferma a inspectorului general prof. Rodica Luca.

La inceput, colectivul scolii era format dintr-un frup mic de ingineri si maistri inimosi si plini de entuziasm.

Apoi, an de an, au fost titularizati profesori, ingineri si maistri care in timp s-au remarcar si din care face parte si actuala directoare a scolii.

Scoala avea initial un numar mic de clase, iar elevii erau instruiti mai ales in domeniul mecanic, textil si mai tarziu constructii. Incet, incet, scoala s-a dezvoltat ajungand sa se transforme din Scoala Profesionala in Scoala de Arte si Meserii.

Astazi, privind in urma sunt mandru ca am fost primul director al scolii, ca scoala are ceva din spriritul meu creativ si optimist, dar mai ales ceva…din sufletul meu.
Acum, la aniversare, urez scolii sa devina grup scolar de elita, iar profesorilor, inginerilor si maistrilor sa se bucure si sa fie mandri ca predau in aceasta scoala.

Dumnezeu sa binecuvanteze scoala aceasta si pe profesorii ei.

Cuvantul prof. MIHAI AGACHE-primul director al Scolii Profesionale in perioada 1995-2001