ISTORICUL SCOLII


Orasul Hirlau este situat in partea de nord-vest a judetului Iasi, unde la mica distanta de aici se afla vestitele cariere de piatra de la Deleni, vestitele podgorii de la Cotnari, iar la mai putin de 20 km se afla remarcabile descoperiri arheologice de la Cucuteni, ceea ce dovedesc o straveche civilizatie pe aceste locuri, o straveche existenta a stramosilor nostri. Drept marturie ne stau Cetatea traco-getica de la Catalina Cotnari, datand din secolele IV - III i.Hr., precum si urmele de vietuire descoperite recent pe dealurile Basaraba, Dealul lui Voda, Dealul lui Cires - forme de relief care strajuiesc aceasta localitate.

Hirlaul a fost inca din secolul al XIV-lea unul din cele mai importante centre economice si politice ale Moldovei.

Aici, se afla la data de 1 mai 1384 Curtea Doamnei Margareta Musat, mama domnitorului Petru I Musat, data cand se dovedeste si prima atestare documentara a Hirlaului, printr-un act dat insusi de Petru I pe care il incheie " ... am dat aceasta carte in Curtea prea iubitei noastre mame" si datat 1 mai 1384... Citeste tot istoriculDirectori, sefi de promotie, absolventi, ne-au fost elevi ...Afla aici


ANIVERSARE 10 ANI

"DISTINSI OASPETI, DRAGI COLEGI SI ELEVI,


Declar deschisa adunarea festiva consacrata sarbatoririi unui deceniu de existenta a Scolii de Arte si Meserii din orasul nostru.

Cu acest prilej va rog sa-mi permiteti sa salut calduros prezenta la acest eveniment a reprezentantilor ISJ Iasi, a domnului primar, viceprimar, a consilierilor locali, a parintilor si fostilor absolventi.

Inaugurata cu un deceniu in urma, la inceput Scoala complementara, apoi Scoala Profesionala si in cele din urma Scoala de Arte si Meserii, a dat zeci de promotii cu absolventi calificati in domenii dintre cele mai diverse.

Demni urmasi ai celor care si-au inchinat intreaga viata scolii, profesorii, maistrii si inginerii scolii noastre au actionat cu pasiune, au cultivat la elevi sentimentul de pretuire a muncii, au transformat aceasta scoala intr-un laborator al muncii, un atelier de formare al tinerilor...
citeste intreg discursul doamnei prof. PAULA-LORELA IANCU-director Liceu Tehnologic Hirlau la aniversarea a 10 ani de la infiintare
ANIVERSARE 10 ANI

"STIMATI PROFESORI, PARINTI SI ELEVI,Acum la sarbatorirea a 10 ani de la infiintarea scolii, un gand ma duce spre inceputuri.
Scoala Profesionala a fost infiintata in anul 1995 la dorinta parintilor si elevilor in urma unui sondaj de opinie care a confirmat necesitatea acesteia pe teritoriul fostului raion Hirlau.

Am fost numit director sprijinit de parinti, de opinia publica locala, dar si de Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, prin vocea ferma a inspectorului general prof. Rodica Luca.

La inceput, colectivul scolii era format dintr-un frup mic de ingineri si maistri inimosi si plini de entuziasm.

Apoi, an de an, au fost titularizati profesori, ingineri si maistri care in timp s-au remarcar si din care face parte si actuala directoare a scolii.

Scoala avea initial un numar mic de clase, iar elevii erau instruiti mai ales in domeniul mecanic, textil si mai tarziu constructii. Incet, incet, scoala s-a dezvoltat ajungand sa se transforme din Scoala Profesionala in Scoala de Arte si Meserii.

Astazi, privind in urma sunt mandru ca am fost primul director al scolii, ca scoala are ceva din spriritul meu creativ si optimist, dar mai ales ceva...din sufletul meu.
Acum, la aniversare, urez scolii sa devina grup scolar de elita, iar profesorilor, inginerilor si maistrilor sa se bucure si sa fie mandri ca predau in aceasta scoala.

Dumnezeu sa binecuvanteze scoala aceasta si pe profesorii ei.

Cuvantul prof. MIHAI AGACHE-primul director al Scolii Profesionale in perioada 1995-2001