ANIVERSARE 10 ANI
Declar deschisa adunarea festiva consacrata sarbatoririi unui deceniu de existenta a Scolii de Arte si Meserii din orasul nostru.
Cu acest prilej va rog sa-mi permiteti sa salut calduros prezenta la acest eveniment a reprezentantilor ISJ Iasi, a domnului primar, viceprimar, a consilierilor locali, a parintilor si fostilor absolventi.
Inaugurata cu un deceniu in urma, la inceput Scoala complementara, apoi Scoala Profesionala si in cele din urma Scoala de Arte si Meserii, a dat zeci de promotii cu absolventi calificati in domenii dintre cele mai diverse.
Demni urmasi ai celor care si-au inchinat intreaga viata scolii, profesorii, maistrii si inginerii scolii noastre au actionat cu pasiune, au cultivat la elevi sentimentul de pretuire a muncii, au transformat aceasta scoala intr-un laborator al muncii, un atelier de formare al tinerilor.
Aniversarea de acum este un omagiu adus acestei, de acum, prestigioase institutii si totodata o expresie a sentimentului de respect fata de generatiile tinere care se pregatesc aici pentru viata si pentru munca.
Infiintarea la Hirlau a unei scoli care sa aiba menirea de a pregati muncitori de inalta calificare profesionala, corespundea dorintei comunitatii locale care si-a gasit concretizare in iunie 1995, din initiativa unor pasionate cadre didactice, ingineri si maistri. A functionat la inceput in conditii cu totul improprii, cu un nr. de 12 clase invatamant profesional si de ucenici, avand urmatoarele profile:mecanic-auto, lenjer, dulgher, tinichigiu.
In urmatorii ani scolari, aria specialitatilor s-a diversificat, a cuprins o populatie scolara de 600 elevi/an, baza tehnico-materiala s- a imbogatit, un aport substantial aducandu-si colectivul de cadre didactice, astfel incat unitatea noastra scolara se transforma tot mai vizibil intru-un adevarat centru de educare si formare profesionala.
Ca urmare a cererii parintilor si elevilor care si-au exprimat dorinta de a-si insusi meserii care sa raspunda nevoilor agentilor economici privind ocuparea fortei de munca, in anul 2002, pe langa profilele existente in scoala, mecanic-auto, lacatus-mecanic, confectioner produse textile, zidar, tamplar, au aparut noi profile, cum ar fi: electromecanic si ospatar-vanzator.
Din anul 1995-anul infiintarii si pana astazi-au absolvit 1174 de elevi, cu o pregatire temeinica de specialitate, caracterizandu-i dorinta de a se incadra in societati comerciale.
In prezent exista un nr. de 28 de clase in care sunt cuprinsi 731 de elevi, indrumati de un colectiv de 46 cadre didactice. Activitatea practica se desfasoara in 5 ateliere de mecanica, 2 de croitorie, 1 de tamplarie, un atelier de sudura, spatiu total insuficient, de aici aparand necesitatea unui local propriu, eforturile tuturor concretizandu-se in constructia viitorului sediu al Scolii de Arte si Meserii de vis-a vis.
Impulsionati de pasiunea meseriei lor, de idealul instruirii generatiei tinere, cadrele didactice au indrumat an de an elevii, acestia obtinand rezultate remarcabile la concursurile pe meserii,ajungand si la faza pe tara, asa cum s-a intamplat in anul 2001 la profilul mecanic-auto si in acest an la profilul mecanic de mecanica fina.
Remarcabile sunt si rezultatele la examenul de absolvire , procentul de promovabilitate fiind de 93%.
Cercurile pe materii, prin tematica lor, au devenit puncte de atractie pentru elevii nostri. Speram ca sesiunea stiintifica de comunicari a profesorilor, cea a elevilor, vizitarea expozitiei si a scolii, la care sunteti insistent rugati a lua parte, vor dovedi preocuparile pe care le are scoala in prezent.
Activitatea educativa si culturala este o alta dominanta a elevilor nostri, ei demonstrandu-si aptitudinile artistice, aducand scolii numeroase premii, prin activitatea trupei de dans modern, a ansamblului de dansuri populare, a echipelor sportive.
Sarbatorirea unui deceniu de activitate a SCOLII DE ARTE SI MESERII constituie pentru noi, un semn al pretuirii eforturilor de pana acum, o cinste deosebita si un indemn permanent in munca ce o vom desfasura in continuare. De aceea , in numele Consiliului de Administratie, felicit intreg colectivul de profesori, maistri, ingineri si elevi si ii doresc viata lun ga Scolii noastre.
As dori sa fac mentiunea aparte, ca in toate actiunile noastre am fost sprijiniti de ISJ IASI, de comunitatea locala, de Primaria Orasului, de agenti economici,acolo unde elevii patrund in tainele meseriei, pentru care le adresez multumiri in acest cadru.
Ii rog pe reprezentantii autoritatile locale si de specialitate, pe reprezentantii elevilor, cadre didactice, sa ia cuvantul in cadrul acestei adunari festive. Celelalte manifestari se vor desfasura in conformitate cu programul anuntat."
Discursul doamnei prof. PAULA-LORELA IANCU-director Liceu Tehnologic Hirlau la aniversarea a 10 ani de la infiintare